Parkovi prirode

Telašćica (jedna od najvećih uvala na Dugom otoku), Vransko jezero (najveće prirodno jezero u Hrvatskoj) i planina Velebit (Tulove grede i Anića kuk te špilja Manita peć) parkovi su prirode u zadarskoj regiji.

Zbog velikog broja staništa biljnih endema te relikata flore i faune, 1978. godine UNESCO je Velebit proglasio Svjetskim rezervatom biosfere.U zadarskom su zaleđu poznati kanjoni rijeke Zrmanje i Krupe. Divlja kamena raskoš tih kanjona prekrasan je dio zadarskog zaleđa kojim se rijeke i doslovno miješaju s Jadranskim morem u prostoru Karinskog i Novigradskog mora.

Slikoviti su i kanjoni dviju rijeka u sklopu planine Velebit i Nacionalnog parka Paklenica – kanjoni Velike i Male Paklenice. U zaleđu grada Biograda nalazi se Vransko jezero, najveće slatkovodno jezero u Hrvatskoj.

Park prirode Telašćica

Među izuzetno vrijednim područjima Republike Hrvatske, posebno mjesto zauzima Telašćica, jedini Park prirode na moru.

Po prirodno-geografskim obilježjima, flori i fauni, geomorfološkim cjelinama, moru, podmorju i pejzažnim arealima predstavlja jedinstveno prirodno dobro smješteno na posljednjim kopnenim, odnosno morskim kilometrima državnog teritorija Republike Hrvatske.

Utočišta za magarce, krška polja i maslinike, rimske vile, uvale, jezera, svjetionike… sve to možete vidjeti u Telašćici.

Park prirode Vransko jezero

Između dva povijesno zanimljiva i bogata grada Zadra i Šibenika smjestio se prirodni fenomen – park prirode Vransko jezero.

Najveće prirodno jezero u Hrvatskoj i jedno od rijetkih, gotovo netaknutih prirodnih staništa ptica vodarica, sa izvorima pitke vode. Park je velik 57 km2, a najveći dio 30,02 km2 odnosi se na Vransko jezero. Po svom položaju i karakteristikama park prirode i Vransko jezero jest izrazito specifično i to ne samo u Hrvatskoj, već i na širem europskom prostoru.

Dominantna karakteristika Parka je da proglešen i uvršten u listu važnih ornitoloških područja u Europi (Important Bird Areas in Europe).

Park prirode Velebit

Vidici na more, bogatstvo krških oblika, kontrasti primorske i kopnene padine, jedinstvo kopna i mora, botanički i zoološki rariteti, vrlo dobri i brojni prilazi, oko 1000 km šumskih cesta, petnaestak planinarskih kuća, blizina nacionalnog parka Paklenica i parka prirode Sjeverni Velebit, prirodni rezervati, dobro markirani uzdužni „Velebitski planinarski put“ i, posebno vrijedna, uzdužna turistička “Premužićeva staza“ kroz sjeverni i srednji Velebit kojoj po ljepoti i dužini  od čak 50 kilometara nema premca nadaleko.

Have your say