Nacionalni parkovi

Prirodna obilježja zadarske regije krasi 1.200 kilometara slikovite i čiste morske obale i impozantna raskoš od 300 otoka i otočića te površina kopnenog dijela zaleđa od 3.640 četvornih metara.

Posebnost zadarske regije čini i to što se nalazi u okružju čak 5 nacionalnih parkova. To su Paklenica, Kornati, Plitvička jezera, Slapovi Krke i Sjeverni Velebit. Za samo sat do dva sata vožnje automobilom ili brodom, do nekih parkova i pola sata avionom iz zadarske zračne luke Zemunik, moguće je stići iz turističkih mjesta u regiji do svih nacionalnih parkova.

Nacionalni park Kornati

U središnjem dijelu hrvatskog Jadrana, na sutoku šibenskih i zadarskih otoka, smjestila se jedna zasebna i po mnogočemu posebna skupina otoka nazvana Kornati.

Zbog izuzetnih krajobraznih ljepota, zanimljive geomorfologije, velike razvedenosti obalne crte i naročito bogatih biocenoza morskog ekosustava, 1980. godine veći dio Kornatskog akvatorija proglašen je nacionalnim parkom. Danas NP “Kornati” zauzima površinu od oko 220 km2 i uključuje ukupno 89 otoka, otočića i hridi s približno 238 km obalne crte.

Nacionalni park Paklenica

Svakako najatraktivniji i najvrjedniji dijelovi južnog Velebita jesu zadivljujući kanjoni Velike i Male Paklenice.

Bogatstvo biljnog svijeta očituje se u popisu od do sada 1000 zabilježenih biljnih vrsta i podvrsta, od čega je 79 endemičnih. Paklenica se stoga smatra izuzetno vrijednim područjem ne samo u Hrvatskoj nego u Europi i svijetu. Raznolika staništa na prostoru Paklenice kao i visinska raslojenost, pružaju dom raznolikoj fauni. Spilje, pećine, jame, arheološke iskopine, zanimljivi ljudi, penjanje, planinarenje, domaća kuhinja… Paklenica je uistinu posebna.

Nacionalni park Plitvička jezera

U blizini zadarske regije u srcu Like nalazi se biser i ponos Hrvatske prirodne ljepote Nacionalni park Plitvička jezera.

Pješačenje, planinarenje, vožnja električnim brodom i vlakom, fotografiranje, vožnja biciklom, skijanje, veslanje, bogata kulturna baština i turistička ponuda najvećeg i najstarijeg hrvatskog nacionalnog Parka – Plitvička jezera. Najistaknutiji i najposjećeniji među osam nacionalnih parkova u Hrvatskoj, uvrštena u Popis svjetske baštine (UNESCO) i to još 1979. godine, među prvima u svijetu. Još u davnoj prošlosti skupljeno je mnogo spoznaja o prirodnim vrijednostima Nacionalnog parka Plitvička jezera, koje nisu “samo” sedrotvorni slapovi i svjetski poznatih šesnaest kaskadnih jezera.

Have your say